Har du inte gått gymnasiet eller har ofullständiga betyg?

Har du kommit fram till att du vill bli takläggare men saknar gymnasieutbildning finns det två olika vägar för dig att gå.

Inom Komvux finns alltid möjligheten att läsa kurser så att du får ett slutbetyg som motsvarar en gymnasieutbildning. Därefter är vägen öppen att söka olika utbildningar enligt beskrivningen i stycket ovan.

Vill du inte läsa på Komvux kan du alltid kontakta ett byggföretag och söka dit som lärling. Då går du parallellt med personer som har ett yrkesbevis och lär dig yrket den vägen. Lärlingslönen är ganska låg men det är ett sätt att få rätt kompetens. Var noga med att du får alla arbetstimmar registrerade. Det behöver du redovisa om du vill ansöka om yrkesbevis hos BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd)

På www.byn.se hittar du all information du behöver för att anmäla ditt intresse. Det kostar ett par tusen kronor och du har ett år på dig att redovisa dina kunskaper inom yrket. Sedan är yrkesbeviset ditt.

Kan man arbeta som takläggare utan yrkesbevis?

Ja, det är fullt möjligt eftersom efterfrågan på utbildad personal är ganska stor. Risken med att arbeta utan yrkesbevis är att om marknaden blir mättad så prioriteras en person med yrkesbevis när det gäller nyanställningar.