Underhåll ditt tak för ökad livslängd

Som husägare finns mycket att hålla koll på och taket är en av dom sakerna. Ett helt och välskött tak är en förutsättning för att inte drabbas av vatten- eller fuktskador. Ju bättre man tar hand om sitt tak desto större är chansen att det håller längre. Dom flesta saker kan man göra på egen hand men gillar man inte att själv vistas på taket kan man istället anlita en takläggare. Det viktigaste är att det blir gjort med jämna mellanrum – och att det blir gjort ordentligt.

Gör en grundlig koll varje år

Taket är husets yttersta skal och det får minst sagt stå emot påfrestningar av olika slag. Alla typer av väder och vind sliter på taket och det kan vara bra att gå upp och göra en grundlig koll åtminstone en gång om året. Håll utkik efter både stora och små skador och se över helhetsskicket. Börjar det se slitet ut kan det vara läge att kontakta en takläggare som också kan kontrollera om taket klarar av att hänga med ett tag till eller om det är dags att byta ut det.

Håll taket rent

Förutom att hålla koll på sitt tak ska man också se till att hålla det rent. Detta kan man förslagsvis göra samtidigt för att komma ihåg. Börja med att sopa bort kvistar, löv och barr som bidrar till att det blir fuktigt på taket. Därefter är det bra om man rengör från smuts och andra beläggningar med speciella rengöringsmedel för att hålla taket så fräscht som möjligt.

Finns mosspåväxt är det viktigt att man snabbt gör något även åt detta. Mossan samlar upp mycket fukt vilket såklart kan leda till att taket skadas. Har man pannor kan mossan göra så att dom fryser sönder om man har otur så det är viktigt att ta bort den så snart som möjligt för en takläggare malmö. Vet man med sig att mosspåväxten funnits under en längre tid kan det vara en god idé att be en takläggare kontrollera takets skick så att man med säkerhet vet om det tagit skada av påväxten eller inte.

Byt ut trasiga pannor

Har man betong- eller tegelpannor på sitt tak är det viktigt att man håller koll på varje panna. Det räcker kanske inte att man går upp och kollar att helheten ser bra ut för om minsta lilla panna är trasig kan det leda till fuktskador. Det kan till och med räcka att dom ligger snett eller fel för att det ska tränga in fukt, så tillhör man en av dom som har pannor ska man vara särskilt noggrann. Tycker man att det känns otäckt att själv åtgärda eventuella fel kan man istället be en takläggare göra jobbet.

Kolla innertaket

Ett tak kan se helt och fungerande ut utifrån men det finns ändå en risk att det släpper igenom vatten eller åtminstone fukt. För att ta reda på detta kan man med jämna mellanrum behöva gå upp på vinden för att se hur innertaket ser ut. Finns minsta antydan till fukt ska man se till att vidta nödvändiga åtgärder. Kontakta en takläggare om du är osäker på vad som behöver göras.