Vett och etikett inför begravningen

Bra att veta

Har du kontaktat en begravningsbyrå och utformat en fin begravningsakt? Oavsett om det är du själv som ordnat upp ceremonin – eller om du inte är en särskilt nära anhörig – finns det ett par bra saker som är känna till. På en begravning finns det mycket känslor att ta hänsyn till, och det kan vara svårt att veta hur man ska agera i olika situationer. Här ger vi ett par exempel på hur man kan göra.

Fråga gärna om den avlidne

Som regel är det uppskattat att fråga de närmsta anhöriga om den avlidne. Till exempel kan du få be om att höra historier, eller mer om hur personen var när denne var i livet. Givetvis finns det situationer där det kanske inte är lämpligt – om sorgen tycks vara särskilt tung exempelvis – men annars kan det vara ett bra sätt att för anhöriga att minnas och hedra den som har gått bort. Många sörjande kan vittna om att det är tröstande att få berätta historier om den bortgångne.

Det är okej att le och skratta ibland

Du kan fråga vilken begravningsbyrå som helst. En ceremoni i Göteborg behöver nödvändigtvis inte bara innehålla gråt och sorg. Det blir en allt vanligare uppfattning att begravningsakten mer handlar om att fira livet, än någonting annat. Givetvis finns det många situationer under ceremonin där det inte är okej att göra det – men det får man såklart känna av. Men när situationen påkallar det, behöver du inte vara rädd för att le eller skrattar till.

Bedöm om barnet kan följa med

Generellt brukar man säga att alltför små barn kanske inte alltid ska vara med under ceremonin i Göteborg. Det här är dock något som många andra menar att man bör bedöma från fall till fall. Medverkan eller ej kan bero på barnets relation till den bortgångne samt dess personlighet. Spädbarn som sannolikt kommer gråta högt under akten bör lämnas med barnvakt. Med lite större barn är det dock en annan fråga. Är du osäker kan du bolla frågan med en begravningsbyrå

Bär mörkt – gärna svart, men inte nödvändigtvis

Det är allmänt känt att man bör bära mörka kläder på begravningen. Det finns dock inget som säger att det måste vara helt svart. Mörka nyanser i andra diskreta färger kan fungera minst lika bra. Förutom färgvalet, är det viktigt att tänka på att du inte är där för att dra uppmärksamhet till dig, utan för att hedra den som har gått bort. Att ge intrycket av det förstnämnda kan sticka i mångas ögon.

Sätt dig inte längst fram om du inte är närmast sörjande

Vid en kyrklig begravning är de två första raderna normalt avsedda för den närmsta familjen eller mycket nära vänner. Om du inte tillhör någon av dessa kategorier, bör du sätta dig lite längre bak. Att sitta i mitten går utmärkt. Kom ihåg att gå in i salen diskret om du är lite sen – och inte gå genom mittgången, utan använd gångarna vid sidorna (om de finns).

Är du osäker på något? Ta kontakt med begravningsbyrågöteborg.com så hjälper de dig.